Koorstlippen


Koorstlippen

Een koortslip? Bij een koortslip ontstaan, meestal plotseling, vochthoudende blaasjes. Er is sprake van een branderig en tintelend gevoel wanneer deze blaasjes verschijnen. Na enkele dagen barsten deze blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, wangen, kin en de schouders kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken van de handen na een aanraking van de blaasjes is noodzakelijk om verdere ontsteking te ontlopen.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Vragen waar mensen met een mogelijke koortslip mee te maken krijgen. Koortslippen.info (de koortslip website) geeft allerlei informatie over koortslippen.

Specialist inschakelen bij koortslip

Normaal gesproken gaat een koortslip vanzelf weer over. Het is dan niet noodzakelijk om een deskundige te raadplegen. Wanneer de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, is het raadzaam om toch een huisarts te bezoeken. De reden hiervoor is, dat het kan zijn dat bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze nog een andere besmetting hebben veroorzaakt. Ook als het vocht in de blaasjes niet helder van kleur is, is het slim om een deskundige te raadplegen.

Baby en koortslip

Een koortslip is erg gevaarlijk voor baby\’s en kan zelfs een fatale afloop hebben. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans lopen op een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie krijgen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid kunnen wijzen op een besmetting met het koortslipvirus. Om besmetting te voorkomen kunnen mensen met een koortslip 3 dagen voor het ontstaan van blaasjes tot het moment dat ze zijn ingedroogd beter niet nauw contact hebben met de baby. Verder is het aan te raden om de handen heel goed te wassen.

Symptomen van een koortslip

De symptomen van een koortslip is plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. Hierna ontstaan er kleine blaasjes op de lippen of rond de mond. Deze gaan in de loop der tijd over in korstjes. Zodra er korstjes ontstaan, is de koortslip voorbij en is het niet meer besmettelijk. In de regel is de koortslip na ongeveer 10 tot 15 dagen helemaal genezen, maar hij keert nog wel regelmatig terug.